Čolarna Koseški bajer: razstava v živo v okviru dogodka OHS

Čolarna Koseški bajer: razstava v živo v okviru dogodka OHS
5
okt

V okviru projekta Odprte Hiše Slovenije (OHS) smo skupaj z arhitekti predstavili pristan za demonstracijsko plovilo Stop CyanoBloom 1. OHS je največja slovenska arhitekturna razstava v živo in največji spletni arhitekturni vodnik slovenske sodobne arhitekture. Čolnarna Koseški bajer, kot so jo poimenovali arhitekti, je bila eden izmed 124 objektov, ki si jih je bilo mogoče ogledati v okviru razstave.

Čolnarna je zasnovana tako, da se zlije z naravnim okoljem in obrežno vegetacijo bajerja. Preplet prečno položenih leskovih palic sestavlja bočni zaslon čolnarne. Vhodna stran, ki je v celoti iz stekla, je hkrati v funkciji informativne table in omogoča obiskovalcu prost pogled v notranjost čolnarne. Strešna površina omogoča montažo sončnih kolektorjev in s tem avtonomno napajanje plovila in pristana z električno energijo. Sredinska izvedba pilotiranja pomola daje čolnarni videz lebdečega objekta nad površino bajerja.

Z domiselno izvedbo pristajalnega in manipulativnega objekta z avtonomnim napajanjem, smo oblikovali celovito rešitev za izvajanje pogostega monitoringa in nadzora nad cvetenjem alg v vodnih telesih, kjer so potrebni premišljeni posegi v naravno okolje.